خواص میوه خشک را بشناسید! بررسی دقیق مزایا و معایب

آخرین بروز رسانی: 23 بهمن 1403
بدون دیدگاه

میوه خشک یکی از محبوب ترین میان وعده ها است. این محصول ماندگاری بالاتری نسبت به میوه تازه دارد و سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر است. در هر 100 گرم میوه خشک، حدود 250 کالری انرژی و پنج گرم پروتئین وجود دارد. فرایند خشک کردن باعث غلیظ شدن طعم میوه ها و افزایش ماندگاری آن ها می شود.

خردادرخ، به عنوان یکی از تخصصی ترین مراکز تولید کننده میوه خشک، در این مقاله به صورت جامع به بررسی خواص میوه خشک می پردازد. با ما همراه باشید!

خواص میوه خشک چیست؟

آیا میوه خشک هم مانند میوه تازه دارای مواد مغذی است؟ بله، میوه خشک سرشار از مواد مغذی و مورد نیاز بدن است. به طوریکه می توان با کمی تفاوت هر خاصیتی که میوه تازه دارد را در خشک آن هم پیدا کنیم.

در جدول زیر لیست مهم ترین خواص میوه خشک را قرار داده ایم:

ویژگی

خواص میوه خشک

یبوست و دستگاه گوارش

کمک به هضم غذا و تقویت سیستم گوارش به دلیل فیبر موجود.

بیماری دیابت

میوه خشک قند طبیعی بالایی دارد که ممکن است برای دیابتی ها مضر باشد.

چاقی و افزایش وزن

مصرف بیش از حد میوه خشک با قند طبیعی بالا می تواند باعث افزایش وزن شود.

لاغری و کاهش وزن

فیبر موجود در میوه خشک کمک به کنترل اشتها و کاهش وزن می کند.

سیستم ایمنی بدن

غنی از ویتامین ها و مواد معدنی که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند.

جذب ویتامین

ویتامین های محلول در چربی مانند A و E حفظ می شوند، اما ویتامین C کاهش می یابد.

کلسیم و سلامت استخوان

میوه های خشک مانند آلو و سیب به حفظ سلامت استخوان ها کمک می کنند.

نکته جالب انکه بعضی از این مواد مغذی در میوه خشک نسبت به میوه تازه مقدار بیشتری نیز دارد. چراکه در فرایند خشک شدن، آب میوه تبخیر شده اما مواد مغذی مانند قندها و فیبر در میوه به صورت متراکم تر باقی می ماند.

البته بعضی خواص نیز در فرآیند خشک کردن کاهش می یابد، مانند ویتامین سی. اگرچه میوه خشک یک میان وعده سالم و مغذی است، اما به دلیل میزان بالای قند طبیعی باید در مصرف آن تعادل رعایت شود.

خاصیت میوه خشک بر یبوست و دستگاه گوارش

فیبر موجود در میوه خشک، مثل یک اسفنج آب اضافی بدن را جذب کرده و به هضم غذا کمک می کند. این فیبر از روده در برابر بیماری ها محافظت میکنند. به همین دلیل توصیه می کنیم برای سلامت دستگاه گوارش میوه خشک را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

به عنوان مثال، یکی از خواص توت فرنگی خشک همین مسهل بودن آن است. البته در مدیریت و نحوه مصرف نیز بسیار مهم است؛ که در ادامه توضیح میدهیم.

انواع میوه خشک و خواص آن بر دستگاه گوارش

میوه خشک و بیماری دیابت

افراد مبتلا به دیابت باید در مصرف میوه خشک بسیار محتاط باشند. اگرچه میوه خشک سرشار از مواد مغذی است، اما به دلیل فرآیند خشک شدن، غلظت قند طبیعی آن نسبت به میوه تازه زیاد می شود.

این افزایش ناگهانی قند خون برای افراد دیابتی ممکن است خطرناک باشد. به علاوه بعضی از میوه خشک ها ممکن است شکر یا هر شیرین کننده مصنوعی نیز داشته باشند، که بسیار خطرناک است.

البته تمام میوه خشک های خردادرخ بدون هیچگونه شکر مصنوعی تولید می شود. این ویژگی نه تنها باعث سلامت محصول و حفظ خواص آن می شود، بلکه قیمت میوه خشک را نیز کاملا مقرون به صرفه نگه می دارد.

با اینحال توصیه می کنیم، اگر دیابت دارید، حتما برای مقدار مصرف میوه خشک روزانه از پزشک خود مشورت بگیرید.

تاثیر میوه خشک بر چاقی

اگر میوه خشک شیرین استفاده می کنید، مقدار زیاد آن می تواند باعث چاقی شود. برخی میوه های خشک مانند خرما، انگور خشک و کشمش به دلیل داشتن قند طبیعی بالا، کالری بیشتری نسبت به سایر میوه ها دارند. مصرف بیش از حد این نوع میوه ها موجب افزایش وزن می شود.

اگر هدف شما کاهش وزن است، باید در انتخاب و مقدار مصرف میوه خشک دقت کنید. حتما میوه های خشک طبیعی و بدون افزودنی شکر را انتخاب کنید.

همچنین به صورت ترکیبی از مزه های ترش و شیرین آن استفاده کنید. به همین منظور میتوانید از انواع میوه خشک مخلوط خردادرخ در رژیم غذایی خود استفاده کنید. این بسته ها از برگه های متنوع میوجات با طعم های ترش و شیرین تهیه می شوند.

 

توجه داشته باشید، کالری میوه های خشک متفاوت است و بهتر است قبل از مصرف، اطلاعات تغذیه ای آن ها را بررسی کنید. همچنین، جایگزینی کامل میوه تازه با میوه خشک در رژیم لاغری توصیه نمی شود، زیرا حجم و خواص تغذیه ای آن ها متفاوت است.

به طور کلی برای داشتن یک رژیم لاغری سالم و پایدار تنوع غذایی بسیار مهم است. مصرف انواع میوه ها و سبزیجات به صورت تازه و خشک در کنار دیگر مواد غذایی بهترین راه برای کاهش وزن و حفظ سلامتی است.

نکته مهم اینکه قبل از ایجاد هرگونه تغییر در رژیم غذایی خود با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.

آیا میوه خشک بر لاغری اثر دارد؟

چیپس میوه فاقد آب اما غنی از ویتامین ها، فیبرها و مواد معدنی است. به همین دلیل میوه خشک بسیار مغذی تر از انواع کمپوت و آب میوه های صنعتی است. البته به شرط آنکه از گوگرد و شکر در آن استفاده نشده باشد.

توجه داشته باشید گوگرد سرطان زا است و مصرف آن در دراز مدت بسیار خطرناک است. به همین دلیل ما نه تنها شکر بلکه گوگرد نیز در محصولات خود استفاده نمی کنیم.

اگر در برنامه لاغری خود از میوه خشک استفاده می کنید، 2 حالت دارد:

  1. یا از میوه خشک های ترش بعد از غذا برای هضم آن استفاده کنید. میوه هایی مانند: برگه کیوی، آلو شابلون خشک (دارای طعم ملس)، آلبالو خشکه و…
  2. یا میوه های شیرین و پر کالری تر را طبق میزان کالری مورد نیاز خودتان پیش از غذای اصلی مصرف کنید. در این صورت احساس سیری باعث می شود، در مصرف غذا کنترل شده عمل کنید! البته در مصرف هیچ چیز نباید افراط و تفریط کرد حتی میوه خشک!
    میوه های پرکالری مانند: نارگیل خشک، برگه آناناس، برگه سیب و…

گفتنی است خرید تمام این میوه های خشک در وزن های مختلف از طریق سایت برای شما عزیزان امکانپذیر است.

گفتنی است ما در مقاله خواص میوه خشک برای لاغری، لیست جامعی از انواع میوه خشک که برای لاغری مناسب است همراه با کالری هریک شرح داده ایم. در صورتی که قصد لاغر شدن دارید این مقاله میتواند برای شما مفید ابشد.

میوه خشک و سیستم ایمنی بدن

میوه های خشک مانند کشمش، زردآلو خشک و خرما سرشار مواد مغذی هستند. این میوه ها سرشار از پتاسیم، منیزیم و کلسیم است. این مواد مغذی برای تقویت سیستم ایمنی بدن و حفظ سلامت استخوان ها ضروری است. میوه های خشک حاوی پلی فنول هستند و خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی دارند. این ترکیبات به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و برخی انواع سرطان کمک می کنند.

خاصیت میوه خشک بر سیستم ایمنی بدن

جذب ویتامین

در فرآیند خشک کردن میوه ها، ویتامین های محلول در آب مانند ویتامین سی به دلیل تماس با هوا و حرارت، تا حدودی کم میشود. اما ویتامین های محلول در چربی مانند A و E در چربی های میوه ذخیره می شوند و به میزان زیادی در میوه خشک حفظ می شوند.

مواد معدنی ضروری و فیبر فراوان میوه ها برای سلامت دستگاه گوارش و سایر عملکردهای بدن حیاتی هستند و به طور کامل در میوه خشک باقی می مانند.

کلسیم و سلامت استخوان

آلو و سیب خشک اثرات مثبتی بر سلامت استخوان دارند. نتایج برخی تحقیقات حاکی از آن است که آلو خشک تأثیر بیشتری بر استخوان های بازو و ستون فقرات داشته باشد. برخی تولیدکنندگان آلو خشک ادعا دارند که این میوه در مقایسه با سایر میوه های خشک تأثیر بیشتری در حفظ سلامت استخوان دارد.

با این وجود، باید توجه داشت که تاکنون تنها اثرات آلو و سیب خشک بر استخوان مورد بررسی قرار گرفته است و مطالعات بیشتری برای مقایسه با سایر میوه ها و رسیدن به نتیجه قطعی لازم است.

این دو میوه به دلیل تاثیرات مثبت بر استخوان بندی برای کودکان که در سن رشد هستند، بسیار مفید است. البته تنها این موارد نیست. ما در مقاله ای مجزا به طور کامل به فواید میوه خشک برای کودکان پرداخته ایم.

میوه خشک در طب ستنی

از دیدگاه طب سنتی میوه خشک جایگزینی سالم برای تنقلات صنعتی است. این خوراکی طبیعی سرشار از فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی است. پنج مورد از خواص میوه خشک در طب سنتی عبارتند از:

  • منبع غنی آنتی اکسیدان های محافظ

میوه خشک حاوی ترکیباتی چون آنتوسیانین ها، کاتچین ها و فنول ها است که به پیشگیری از بیماری های قلبی، دیابت نوع ۲ و حتی سرطان کمک می کنند.

  • تأمین ریزمغذی های ضروری

میوه خشک منبعی کامل از ویتامین های گروه B، پتاسیم، آهن و کلسیم است. قند طبیعی، انرژی مورد نیاز کودکان و بزرگسالان را به طور سالم تأمین می کند.

  • تقویت سلامت دستگاه گوارش

فیبر موجود در میوه خشک موجب تنظیم حرکات روده و پیشگیری از یبوست و بهبود عملکرد کلی دستگاه گوارش می شود.

  • حفظ سلامت و استحکام استخوان ها

میوه هایی مانند آلو خشک سرشار از ویتامین K هستند و نقش مهمی در تقویت استخوان ها و پیشگیری از بیماری هایی مانند پوکی استخوان دارند.

  • کمک به بارداری سالم

خرما در گشاد شدن دهانه رحم در اواخر بارداری موثر است. همچنین خرمالو چیپسی، برگه آناناس، چیپس انبه و… نیز برای سلامت و تقویت مادر و جنین بسیار مقوی است. البته مصرف آن را حتما با پزشک خود درمیان بگذارید.

آیا میوه خشک ضرر هم دارد؟

اگر در مصرف میوه تازه هم زیاده روی کنید، دچار مشکل می شوید! بر همین اساس مصرف بیش از اندازه میوه خشک نیز می تواند تبعاتی داشته باشد:

❌ بالا بردن قند در افراد دیابتی
❌ امکان افزایش وزن
❌ تغییر در حالت تعادلی دستگاه گوارش

به همین دلیل حتما در مصرف میوه خشک و حتی میوه تازه کاملا تعادل را رعایت کنید تا مشکلی ایجاد نشود.

تاثیر روش خشکاندن میوه بر خواص آن

برخی افراد نگران از بین رفتن خواص میوه ها در فرآیند خشک کردن هستند، اما با استفاده از روش های صحیح خشک کردن، بسیاری از مواد مغذی در میوه حفظ می شود.روش های خشک کردن میوه شامل مدل های زیر است:

✅ خشک کردن سنتی در آفتاب

✅ خشک کردن خانگی در فر و استفاده از دستگاه میوه خشک کن

✅ خشک کردن صنعتی در گارگاه ها

انتخاب روش مناسب به نوع میوه و میزان حساسیت مواد مغذی و شرایط محیطی آن بستگی دارد. بنابراین، با انتخاب میوه خشک با کیفیت و استفاده از روش های مناسب خشک کردن از تمام فواید این محصول خوشمزه می توان بهره برد.

خشکاندن میوه به روش سنتی زیر آفتاب

این روش از قدیم الایام رایج بوده است. اما این سبک بر ارزش غذایی میوه ها تأثیر زیادی می گذارد.

قرار دادن مستقیم میوه ها در معرض نور خورشید و جوشاندن آن ها پیش از خشک کردن باعث کاهش ویتامین C و سایر مواد مغذی می شوند.

نور خورشید و حرارت بالا باعث اکسیداسیون و تخریب ویتامین ها می شوند. بنابراین، اگرچه خشک کردن میوه ها در زیر آفتاب روشی آسان و مقرون به صرفه است، اما برای حفظ حداکثر ارزش غذایی آن ها روش  مناسبی نیست.

مورددیگر اینکه با توجه به وجود آلودگی در زندگی های صنعتی کنونی و اشعه فرابنفش خورشید، عملا با خشکاندن میوه در زیر آفتاب یا حتی سایه نه تنها خاصیت آن از دست می رود بلکه آلودگی و خطراتی هم به دنبال خواهد داشت.

خشکاندن میوه در خانه

فرآیند تولید میوه خشک در خانه مشکلاتی دارد. مشکلات خشکاندن میوه در خانه عبارتند از:

  • خستگی و هزینه زیاد

تولید میوه خشک در منزل نیاز به زمان، انرژی و توجه دقیق به جزئیات دارد. از آماده سازی میوه ها تا فرآیند خشک کردن، همه این مراحل وقت گیر است.

  • فرآیند طولانی

خشک کردن میوه به روش خانگی زمان بر است. اگر از روش هایی مانند خشک کردن در آفتاب یا با استفاده از فر استفاده کنید، این فرآیند چندین ساعت یا حتی روزها طول میکشد.

  • عدم اطمینان از خروجی نهایی

در تولید خانگی دما و رطوبت به درستی تنظیم نمیشود و موجب کپک زدگی یا از دست دادن برخی خواص تغذیه ای میوه ها میشود. البته در این روش اگر بتوانیم تمام مراحل بهداشتی را به خوبی رعایت کنیم، از سلامت میوه خشک ها می توانیم مطمئن باشیم.

خشکاندن میوه به روش صنعتی

یکی از سریع ترین و بهترین روش ها استفاده از میوه خشک کن های صنعتی است. این دستگاه ها با تنظیم دمای دقیق و مکانیزم مهندسی شده می توانند انواع میوه خشک را با بهترین کیفیت و در کمترین زمان تحویل دهند.

نکته مهم در این روش، حفظ مواد مغذی میوه، عدم ورود باکتری و آلودگی های محیط به آن، حفظ رنگ و طعم طبیعی میوه است.

البته برای اطمینان از سلامت محصول حتما به نداشتن گوگرد و داشتن سیب سلامت آن ها توجه کنید. همانطور که پیشتر هم گفتیم میوه خشک های ما به هیچ عنوان گوگرد ندارند و رنگ و طعم آن ها کاملا طبیعی است. همچنین تمام این محصولات دارای سیب سلامت نیز هستند.

روش خشکاندن میوه خشک

مزایا

معایب

خشکاندن سنتی زیر آفتاب

طبیعی و بدون افزودنی ها-
 هزینه کم

جذب آلودگی ها و گرد و غبار-
 از دست رفتن ویتامین ها مانند ویتامین سی-
 احتمال تخریب طعم و خواص غذایی به دلیل تابش UV

خشکاندن خانگی

کنترل کامل بر فرآیند
 بدون مواد افزودنی

فرآیند طولانی و زمان بر-
هزینه زیاد-
عدم اطمینان از رعایت استانداردهای بهداشتی دشوار

خشکاندن صنعتی

سریع و کارآمد-
 تولید در مقیاس بزرگ-
 حفظ طعم، خاصیت و بافت میوه

ممکن است مواد افزودنی داشته باشد.

ما تلاش میکنیم در خردادرخ به صورت کاملا بهداشتی، میوه خشک های کاملا طبیعی و مغذی تولید کنیم. به همین دلیل مشاوران ما نیز در تمام مراحل خرید و ثبت سفارش آماده پاسخگویی به شما عزیزان هستند. شما می توانید به صورت آنلاین یا از طریق شماره های موجود در سایت سفارش خود را ثبت نمایید.

جمع بندی

خواص میوه خشک مانند میوه تازه است و تنها در مقدار آن متفاوت است. میوه خشک یک گزینه مغذی و خوشمزه است که با حفظ ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر می تواند به تقویت سلامت بدن کمک کند. این محصولات ماندگاری بالایی دارند و برای استفاده به عنوان میان وعده یا تأمین انرژی سریع مناسب است. با این حال در مصرف آن باید اعتدال را رعایت کنیم و در هنگام خرید نیز به کیفیت آن توجه داشته باشیم.

از طریق کامنت، نظرات و سوالات خود را با ما در میان بگذارید. در اسرع وقت پاسخگوی شما خواهیم بود!

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.