میوه خشک برای دیابت| مضرات و خواص + نحوه صرف

آخرین بروز رسانی: 19 اردیبهشت 1404
بدون دیدگاه
میوه خشک برای دیابت- فواید مضرات و نحوه استفاده

یکی از راه های دریافت مواد مغذی موجود در میوه ها، استفاده از میوه خشک های حرارتی و پفکی است. میوه های خشک، به دلیل داشتن شاخص گلیسمی پایین تا متوسط، به کنترل سطح قند خون کمک کرده و از افزایش ناگهانی آن جلوگیری می کنند.

فیبر موجود در میوه های خشک نیز نقش مهمی در بهبود عملکرد دستگاه گوارش و حفظ سطح انرژی بدن ایفا می کند.

میوه های خشک اگر به شکل متعادل و صحیح مصرف شوند، می توانند بخش مهمی از رژیم غذایی افراد دیابتی باشد و به آن ها در مدیریت بیماری و حفظ سلامتی کمک کنند. اگر شما هم نگران قند میوه خشک بوده و قصد خرید میوه خشک را دارید، در ادامه این مقاله از خردادرخ با ماه همراه باشید تا به بررسی میوه خشک های مناسب برای افراد دیابتی و نحوه گنجاندن آن ها در رژیم غذایی بپردازیم.

آیا میوه خشک برای دیابت مضر است؟

اولین نکته ای که باید به آن توجه داشت، وجود قند طبیعی به نام فروکتوز در میوه هاست که طعم شیرین آن ها را به وجود می آورد. این کربوهیدرات در بدن به سرعت به گلوکز تبدیل شده و می تواند منجر به افزایش سطح قند خون شود.

این موضوع به ویژه برای افرادی که با بیماری دیابت دست وپنجه نرم می کنند، بسیار مهم است و دیابتی ها نیازمند مدیریت دقیق و برنامه ریزی در مصرف میوه های خشک یا حتی میوه های تازه هستند.

البته این حرف به این معنی نیست که باید به طور کلی از مصرف میوه های خشک پرهیز کرد. این مواد غذایی خوشمزه و مغذی باید بخش ثابتی از رژیم غذایی روزانه ما باشند. اما با انتخاب هوشمندانه نوع میوه ها و رعایت میزان مصرف، می توانیم از فواید بی شمار آن ها بهره مند شویم و در عین حال سطح قند خون را نیز کنترل کنیم.

همچنین قبل از هر توضیح دیگری، به این نکته نیز توجه کنید که به صورت کلی میزان قند در میوه خشک پفکی کمتر از میوه خشک های حراراتی است. با اینحال هر دو را با استفاده از نکات این مقاله میتوان در رژیم غذایی خود قرار داد.

در این میان به این نکته هم باید توجه کرد که برخی از تولیدکنندگان برای افزایش شیرینی میوه های خشک به آن ها شکر اضافه می کنند که طبیعتاً برای افراد دیابتی مضر است. 

همانطور که مقاله میوه خشک از کجا بخریم، بررسی کردیم؛ برخلاف این تولیدکنندگان، مجموعه خردادرخ به هیچ عنوان از شکر در تولید میوه های خشک خود استفاده نمی کند. به همین دلیل، میوه های خشک خردادرخ حاوی قند طبیعی میوه هستند و برای افراد دیابتی که به دنبال تنقلات سالم و طبیعی هستند، گزینه مناسبی است.

فواید و ضررهای خوردن میوه خشک برای افراد دیابتی

همانطور که اشاره شد، میوه های خشک، به عنوان منبع غنی مواد مغذی، نقش مهمی در رژیم غذایی افراد مبتلا به دیابت دارند. اما باید کاملاً مراقب میزان قند موجود در آن ها بود.

قندهایی مانند ساکروز و طعم دهنده های پرفروکتوز برای این افراد ممنوع است. در انتخاب میوه خشک، محصولاتی که ترکیبی از چند نوع میوه هستند و فیبر بالاتری دارند، مناسب ترند.

همچنین دیابتی ها باید از مصرف میوه های خشکی که با روکش شکلاتی یا عسل و به اشکال مختلف فرآوری شده اند، اکیداً پرهیز کنند. بهترین روش مصرف، استفاده از میوه خشک به صورت ساده و طبیعی است.

برخی از خواص میوه خشک برای دیابتی ها:

✅ ایجاد احساس سیری:

میوه های خشک به دلیل داشتن فیبر بالا، می توانند در افراد دیابتی به مدت طولانی تری احساس سیری ایجاد کنند و در نتیجه، با کنترل اشتها و جلوگیری از مصرف بیش از حد غذاهای ناسالم می توانند از افزایش سطح قند خون جلوگیری کند.

✅ تأمین انرژی و افزایش فعالیت بدنی:

میوه های خشک، منبع خوب انرژی هستند و می توانند به ویژه برای آن دسته از دیابتی هایی که ورزشکار هستند و فعالیت بدنی بالایی دارند، مفید باشند. مصرف مقدار کمی میوه خشک بعد از غذا می تواند به حفظ سطح انرژی بدن و در نتیجه در کاهش تمایل به مصرف تنقلات ناسالم دیگر که باعث افزایش قند خون می شوند مؤثر باشد.

آشنا شوید با: خواص توت فرنگی خشک

✅ سرشار از آنتی اکسیدان ها و ویتامین ها:

بسایر از میوه های خشک حاوی مقادیر قابل توجهی از آنتی اکسیدان ها و ویتامین های ضروری برای بدن هستند. به همین دلیل به بدن در برابر بیماری ها و ضعیف شدن کمک می کند.

✅ منبع غنی فیبر:

یکی از مهم ترین خواص میوه خشک، فیبر بالای آن است. مییوه هایی مانند انجیر خشک، خرما و آلو خشک، سرشار از فیبر هستند. فیبر نقش مهمی در کنترل دیابت دارد. این ماده مغذی به آرامی هضم می شود و از افزایش ناگهانی قند خون پس از مصرف غذا جلوگیری می کند. فیبر به ایجاد احساس سیری نیز کمک می کند و در نتیجه، می تواند در مدیریت وزن افراد دیابتی مؤثر باشد.

مضرات میوه خشک برای دیابتی ها

با وجود این فواید تغذیه ای فراوان، در میوه های خشک به دلیل فرآیند خشک شدن، قند طبیعی موجود در آن ها تغلیظ می شود و گاهی اوقات حتی قندهای اضافه نیز در تولید این میوه ها استفاده می شود. این مسئله می تواند برای افراد دیابتی چالش برانگیز باشد، چون مصرف میوه های خشک به دلیل غلظت بالای قند در کنار دیگر مواد غذایی می تواند منجر به افزایش سریع و ناگهانی قند خون شود.

بنابراین، افراد دیابتی حتما باید در مصرف میوه های خشک احتیاط به خرج دهند و میزان مصرف خود را با دقت کنترل کنند. انتخاب میوه های خشک با شاخص گلیسمی پایین تر و میزان قند کمتر، مانند زردآلو خشک، سیب خشک و توت خشک، و در کنار آن، مشورت با پزشک یا متخصص تغذیه برای تعیین میزان مناسب مصرف از اهمیت بالایی برای دیابتی ها برخوردار است.

کدام میوه های خشک بیشترین قند را دارند؟

میوه های خشک مانند خرما، کشمش و آناناس خشک سطح بالایی از قند دارند. این میوه ها باید به مقدار محدود و به عنوان میان وعده مصرف شوند.

میوه خشک مضر و پرقند برای دیابت

کدام میوه های خشک کمترین قند را دارند؟

میوه های خشک با شاخص گلیسمی پایین تر، مانند زردآلو خشک، سیب خشک، پرتقال خشک و توت خشک یا برخی دیگر مثل گریپ فروت و آووکادوی خشک کمترین قند را دارند.

البته افراد دیابتی برای تعیین میزان مناسب مصرف قطعاً باید با مشورت با پزشک یا متخصص تغذیه تصمیم بگیرند.

سایت www.eatingwell.com در پاسخ به سوال “افراد دیابتی باید از چه میوه خشکی هایی اجتناب کنند؟” می گوید:

People with diabetes should avoid dried fruits that contain added sugars, according to Palinski-Wade. Dried fruits with naturally occurring sugars can be included in a balanced diet; however, diabetes experts recommend choosing the lowest-sugar options that also contain dietary fiber, like apricots, dates, figs and prunes.

افراد مبتلا به دیابت باید از میوه های خشک دارای قندهای مصنوعی (شکر) هستند، خودداری کنند. طبق گفته پالی نسکی-وید، میوه های خشک با قندهای طبیعی موجود در آنها می توانند در یک رژیم غذایی متعادل گنجانده شوند؛ کارشناسان دیابت توصیه می کنند که از گزینه هایی با کمترین میزان قند و حاوی فیبر غذایی انتخاب شود، مانند زردآلو خشک، خرما، انجیر خشک و آلو خشک.

لیست جامع میوه خشک های مفید برای دیابتی ها

در جدول زیر 15 نوع میوه خشک را از کمترین تا بیشترین میزان قند در 40 گرم، برای شما عزیزان آورده ایم.

گفتنی است اکثر این میوه خشک ها را می توانید در سایت میوه خشک خردادرخ در وزن های و قیمت های متنوع بدون شکر و افزودنی مضر خریداری کنید. 

ردیفمیوه خشکمقدار قند در 40 گرم

1

توت خشک

9.2

2

توت فرنگی خشک

9.7

3

سیب خشک

11.5

4

گوجه خشک

13.8

5

کیوی خشک

14.8

6

آلبالو خشک

15.2

7

گلابی خشک

14.3

8

موز خشک

19.4

9

آلو بخارا

19.6

10

هلو خشک

18.1

11

انجیر خشک

18.7

12

زردآلو خشک

21.2

13

آلو خشک

20.5

14

خرما

29.3

15

کشمش

32.5

در این میان، میوه هایی مانند آلبالو و آلو خشک، کیوی و پرتقال خشک از جمله انواع میوه خشک برای لاغری نیز محسوب می شوند. به همین دلیل با مصرف این تنقلات به طور صحیح میتوانیم وزن خود را نیز مدیریت کنیم. 

نکات مصرف میوه خشک برای افراد دیابتی

افراد دیابتی در مصرف میوه های خشک باید دقت زیادی به اندازه و نوع آن ها توجه داشته باشند چون این مسئله نقشی کلیدی در کنترل قند خون دارد. نکات کلیدی در مورد مصرف میوه خشک برای افراد دیابتی:

نکات مصرف میوه خشک برای دیابتی ها

  • زمان بندی مناسب: افراد دیابتی باید میوه خشک را در زمان مناسب مصرف کنند. بهترین زمان برای مصرف میوه خشک، بین وعده های غذایی است. این کار با کنترل قند خون از افزایش ناگهانی آن پس از مصرف غذا جلوگیری می کند.
  • پرهیز از مصرف نزدیک وعده های غذایی: مصرف میوه خشک در نزدیکی وعده های غذایی یا درست قبل از آن ها می تواند منجر به افزایش ناگهانی قند خون شود. بهتر است بین مصرف میوه خشک و وعده های غذایی فاصله زمانی مناسبی وجود داشته باشد.
  • کنترل اندازه مصرف: بهتر است دیابتی ها به جای خوردن یک مشت کامل انواع چیپس میوه خشک، یک قاشق غذاخوری یا چند عدد میوه خشک مخلوط را به عنوان میان وعده مصرف کنند. این کار به کنترل میزان قند دریافتی و جلوگیری از افزایش ناگهانی قند خون کمک می کند.
  • ترکیب با سایر مواد غذایی: افراد دیابتی می توانند میوه خشک را با سایر مواد غذایی سالم و کم قند ترکیب کنند. برای مثال، ترکیب میوه خشک با ماست کم چرب، آجیل بدون نمک، یا دانه های چیا می تواند به تعادل قند خون و افزایش احساس سیری کمک کند. همچنین همراه میوه های خشک باید آب کافی بنوشند تا از کم آبی بدن جلوگیری شود.
  • نخوردن میوه های خشک در کنار سایر غذاهای پرقند: مصرف میوه خشک در کنار سایر مواد غذایی پرقند، مانند نان، غلات و شیرینی، می تواند قند خون را به طور قابل توجهی افزایش دهد. به همین دلیل، بهتر است میوه خشک به عنوان میان وعده مستقل یا در کنار غذاهای کم قند مصرف شود.
  • کنترل قند خون: افراد دیابتی حتما باید قبل از مصرف میوه خشک، قند خون خود را کنترل کنند. اگر قند خون بالا بود، اکیداً باید از مصرف میوه خشک خودداری کنند چون افزایش ناگهانی سطح قند خون می تواند مشکلات سلامتی حادی ایجاد کند و حتی در مواقعی خطر آفرین باشد.

کلام پایانی

بنابراین، انتخاب میوه های خشک مناسب برای افراد دیابتی اهمیت بسیار بالایی دارد. میوه های خشک حاوی فیبر بالا و قند طبیعی پایین، مانند توت، سیب و انجیر خشک، به تدریج قند را وارد خون می کنند و می توانند به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل استفاده شوند و بهترین پیشنهاد برای افراد دیابتی هستند.

از طریق کامنت، نظرات و سوالات خود را با ما در میان بگذارید. در اسرع وقت پاسخگوی شما خواهیم بود!

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.